Djur och natur: Naturens största fiende
Människan är naturens största fiende. Det är ett fakta vi inte kan komma ifrån, hur väl vi än försöker. Vi skövlar regnskogar, förorenar luften med våra fabriker och fordon, bidrar till övergödningen och försurningen av sjöar och jagar djur som riskerar utrotning. Vad ger oss som människor rätten till att styra och ställa med vår planet och alla dess tillgångar?

Det som skiljer människan från andra djur är att vi har ett kritiskt tänkande. Vi kan analysera situationer, göra val och tänka på de följande konsekvenserna. Det sista kan ju dock ifrågasättas med tanke på hur vi behandlar vår planet och dess naturliv. Man kan ju undra om inte jorden vore en bättre plats om inte människan existerade eller inte utvecklade idéer om ”förbättringar” som gjort bakslag på naturen men som underlättat våra lata liv.

Föremålet på bilden är en vapensköld monterad på trä med två stycken svärd och tre stycken löstagbara huggbilor. Vapenskölden, som var en gåva av rådman Edvin Nilsson, representerar veckans tema på det sätt att vi som människor till viss del missbrukar vår förmåga att kunna tänka kritiskt och att det är djuren och naturen som tar skada utav det. Vi utgör den största faran för så väl allt annat levande på vår jord som för oss själva. Det gäller bara för oss alla att inse faran i vårt agerande och istället göra en insats för att motverka det som sker och rädda de djur och den natur som fortfarande går att rädda. För vad vore savannen utan antiloper som jagas av lejon eller en djungel utan apor som svingar sig fram i lianerna?
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: