Koll på kläder: 36 hermelinsvansar

 

I dag köper vi hela 50% mer skor och kläder än vi gjorde för 10-15 år sedan. Men klädkonsumtionen har inte bara ökat utan den har också förändrats. Mode, varför vi väljer att konsumera och etik är faktorer som påverkar hur vi handlarkläder och dessa har förändrats mycket under årens lopp.


Skulle du köpa en äkta päls? Att färre bär päls är ett exempel på en förändrad klädattityd. Idag tycker de flesta att det inte är okej att döda djur för att  använda dem som jackor. På bilden kan du se en hermelinpäls gjord av ”en mängd” hermeliner år 1890. Kappan är fodrad med siden och kanterna är broderade med 36 stycken hermelinsvansar.  


För att vi och vår eftervärld ska kunna hålla koll på förändringarna behövs dokumentation. I höst startar Sörmlandsmuseums nya projekt ”Koll på kläder” och du kan vara med.   Projektet undersöker dagens klädindustri i ett historiskt och globalt perspektiv. Muset kommer samla in konsumtionsdagböcker som deltagarna har antecknat kläd- och skoinköp i. Kolla in länken nedan om du är intresserad av att vara med och skriva historia.

 

 

Sörmlands museums projekt Koll på kläder utforskar dagens klädindustri i ett historiskt och globalt perspektiv. Vill du vara med och skriva konsumtionsdagbok? Läs mer här


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: