Friherrinnan hade inga bananer: eller kokosnötter

 

Matkulturen förändras enormt under hundra år. Det var ingen som på början av 1900-talet slängde in en snabbpizza i mikron eller åt sushi på restaurang. Förr var det billig husmanskost som gällde. Råvaror som mättade, potatis och lite kött om familjen hade råd. Idag glufsar vi glatt i oss halvfabrikatprodukter och mängder av kött. På bara 22 år (från 1990 till 2012) har den svenska köttkonsumtionen ökat med drygt 40 procent. Varken halvfabrikat eller stora mängder kött är särskilt hälsosamt. Därför kan vi hoppas att vi om hundra år har vänt trenden. Kanske kommer vi se mer av ”hipsterfenomen” som hembakat surdegsbröd, egen korvstoppning och hemodlade grönsaker.

 

Även om dessa matlagnings former anses vara hippa idag och kanske är morgondagens räddning så tillhör de också en del av historien.  Friherrinnan Ebba Gripenstedt ägde Nynäs från 1918 då hennes man dog och fram till sin död 1927. Hon sysslade antagligen med den typen av matlagning. Fast mot slutet av sitt liv fick hon faktiskt smaka på den spännande gula frukten: banan och någon kokosnöt skulle faktiskt också kunnat finnas i köket. En annan plats för kokosnötter var klassrummet på Sigridslunds skolan i Flen, där denna plansch hängde. Planschen är tillverkad 1930 i Stockholm och tillhör serien ” Utländska kultur växter”.  2012 skänkte Flens kommun planschen till Sörmlands Museum.

 

På Nynäs Slott finns en utställningen som handlar om mat under 100 år, där kan du stifta bekantskap med bland annat friherrinnas matlagning. Åk dit om du är intresserad!

 

 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: