Friherrinnan hade inga bananer: Friherrinnan drack inte öl

 

Friherrinnan drack inte öl, står det att läsa i utställningen ”Friherrinnan hade inga bananer” på Nynäs. Utställningen handlar om mat under 100 år – och denna specifika del om alkoholkonsumtion.

 

Friherrinnan undvek att dricka öl på grund av att det ansågs vara en dryck för män, och arbetare i synnerhet. Fina kvinnor höll sig till mjölk eller den ölliknande svagdrickan, och under finare middagar öppnades givetvis en av vinkällarens vinflaskor.

 

Gemene man verkar, enligt min erfarenhet, tro att alkoholkonsumtionen har minskat i Sverige. Detta är dock inte fallet. Som också står att läsa på utställningen har öldrickandet ökat med 35 % sedan 1960, och vindrickandet har ökat med över 600 % under samma tid.

 

Undersökningar har visat att 300 000 människor i Sverige lider av alkoholmissbruk. Sedan räknas otaliga människor som riskbrukare, människor som alltså riskerar att hamna i missbruk.

 

Grundorsaken till detta är nog samma som den till den ökande fetman i västvärlden: utbudet är för stort. Efterfrågan leder till större utbud, men ett större utbud leder i många fall också till större efterfrågan. Faktum är att västvärlden har för mycket av det mesta, inklusive alkohol. Och det finns bara två sätt att lösa det på: vi kan förlita oss på att marknaden kommer se till att utbudet stannar på en nivå så att majoriteten inte faller ner i missbruk, eller så kan vi göra något åt saken själva.

 

Jag är ingen ekonom, så vad marknaden kan göra för oss är jag osäker på, men däremot vet jag vad vi kan göra själva. Jag tror att vi idag kan dra lärdom av historien. Vi kan dra lärdom av friherrinnans syn på alkohol. Visst, vid finare tillställningar kan vinflaskan öppnas. Till lördagsmatchen kan ölburken tas ut från kylen. Men vi behöver se till att det endast blir vid dessa speciella och rätta tillfällen som det sker. Vid middagen på torsdagen, lunchen med studiekamraterna eller på barnens kalas kanske det är bättre att göra som friherrinnan: ta ett glas mjölk! 

 

 
 
 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: