Som ett barn: var jag vän med en skolgårdsentreprenör

 

På varje skola finns det de där barnen som utvecklar de vanliga nöjena till aktiviteter som genererar inkomst till skaparna själva, jag kallar dem skolgårdsentreprenörer. Barnen som förfinar pullkabacken, bygger hopp i olika storlekar och gör avgränsningar för olika åk banor och var man ska gå upp för backen. Dessa barn är egentligen inte med och åker pulka särskilt mycket utan underhåller mest backen och tar självklart betalt i medel som schyssta Pokémon kort eller de bästa pinnarna.

En annan verksamhet som skolgårdensentreprenörer brukar stå för är kojbyggandet. Entreprenörerna är inte de ”coolaste” barnen men de lyckas ändå ha en stor mängd barn kring sig på grund av sin innovativt. Dessa barn bygger de bästa kojorna som endast godkända medlemmar får vara med i. När de suktande barnen får nys om den nya kojan är kön lång och endast medlemmar som kan arbeta för sin plats i kojan släpps in. Det kan handla om att kunna bära mycket grenar, ha tillgång till det bästa kottförrådet eller kunna smyga med sig lite fika till kojan. De barn som var beredda att jobba helg premierades alltid.

På min skola var det väldigt populärt att spela kula, entreprenörerna insåg snabbt sin chans att tjäna mycket kulor. De skapade ett casino, hittade en investerare med mycket kulor, satte upp regler och sedan var verksamheten i full blomster. De blev faktiskt så framgångsrika att lärarna stängde ner verksamheten och tvingade dem att ge tillbaka alla kulor till de andra barnen. Nu när jag tänker efter slutade nog de mesta på det viset, Pokémon kort, beyblades, kulor och andra leksaker skulle lämnas tillbaka till pöbeln. ”Det var ju omoraliskt att lura de andra barnen”.   

Handväskan på bilden är tillverkad redan 1850. På framsidan av väskan finns ett broderi föreställande två musicerande barn. Det finns ingen information om vem som har gjort väskan eller om vem som har använt den. Thorborg Wahlberg från Malmköping gav väskan till museet år 1956. Jag valde väskan då musikaliska barn tillhörde en annan kategori på skolgården. De lite mer konstnärliga själarna som vann popularitet genom talang.

 

 


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: