Tandkrämen är slut
Reklam ser vi överallt och i alla fall jag har slutat lägga märke till det. Ser jag en reklamskylt så kanske jag kollar på den, men jag suger knappast in informationen som den försöker sända.
Eftersom du, jag och alla andra matas med reklam ständigt, förutom när vi sover, så har vi slutat bry oss. Det är vad jag vill tror. Men jag påverkas nog av reklam mer än vad jag någonsin kan föreställa mig.
Ett exempel; Hemma hos mig är det slut på tandkräm. Jag bestämmer mig för att hurtigt hoppa på min cykel och trampa mig fram till närmaste livsmedelsbutik. Väl framme vid hygienhyllorna ser jag att det finns en hel drös med olika sorters tandkrämstuber. Det ena märket flashigare än det andra.
Jag tänker automatiskt tillbaka på den där reklamen jag sätt på tv tidigare samma dag. Den handlade om en speciell tandkräm som ger dig vitare tänder. Vem vill inte ha vita tänder? Jag letar raskt upp just det tandkrämsmärket bland alla tuber, greppar tag om den och går till kassan. Reklamen jag såg har alltså påverkat mig i mitt köp av tandkräm, fantastiskt.
På bilden är en gammal reklamskylt. Mycket stilig och inte alls lika överdriven som dagens reklam. Pojken på reklamskylten är nog klädd i det senaste från sportmodet på den tiden. Reklam förr var mycket bättre, det är i alla fall vad jag vill tro.
Reklam, gör det lättare att välja
Viktor Einarsson
Vi lever i en värld beroende av reklam
Nästan vilken hemsida som helst är kantad av en reklamrand, men grejen är att jag alltid har tänkt på reklam som något onödigt som man ändå bara skiter i. Men när jag tänker efter, när jag var liten var mitt favoritfotbollslag italienska AC Milan, som under ett antal säsonger hade ett stort Opel-märke på sina tröjor. Därför och bara därför ville jag att pappa skulle köpa en Opel Meriva (det var vad som stod på min Milantröja). Men det var ju 6-7 år sedan, så det var ju då det, eller?
Jag tror att vi påverkas mycket mer av reklam än vad vi egentligen tror. Ta tillexempel om du ska byta mobilabonnemang, och du jämför två som kostar lika mycket. Den ena har du aldrig hört talas om, medan den andra har haft en rad reklamer på tv med ett får som pratar engelska... vilken skulle du välja?
Mmm, pepparkakor, men inte ens här slipper vi undan reklamen. "BESÖK VINGÅKER". Asså, även om jag tyckte om Mor Marias pepparkakor jättemycket skulle jag förmodligen inte åka till Vingåker för det. Det kanske jag skulle vilja ändå, men inte för att jag har ätit goda Vingåker-pepparkakor.
Hur skulle egentligen någonting gå ihop om det inte fanns företag som är redo att betala för att få sin logga i din tidning, på din tv-skärm eller på ditt favoritlags tröjor?
Om du känner för att köpa en reklamstund i samband med USA:s största sporthändelse, Super Bowl, bör du ha 2,5 miljoner dollar på dig, och det är för 30 sekunder. Cirka 83 000 dollar i sekunden. Men det är det kanske värt när ungefär 78 miljoner amerikanare ser den? Ungefär en fjärdedel av USA:s 305 miljoner ser på Super Bowl varje år.
Max af Klercker
Living the dream
"Känns allting lite lätt grått och blekt, rätt tråkigt helt enkelt? För endast 299 kronor så kan vi göra dig vacker, lycklig, omsvärmad av snygga brudar och självsäker. Köp Coca-Cola idag!"'
Hur många skulle egentligen falla för den här texten? De flesta i vår ålder är ju faktiskt uppfostrade till att vara kritiska till reklam och fruktansvärt cyniska när det gäller mirakelmedel. Ändå är det ju en slags drömvärld man försöker sälja genom reklam. Vi får varje dag, varje timme, varje minut budskap om hur vi ska kunna förändra våra liv, bara genom att hosta upp lite pengar.
Reklam är en fruktansvärt manipulativ grej ändå, nästa gång du står på Coop och ska köpa schampo så kommer du antagligen att komma ihåg en liten snutt med solbrända och vackra människor på tv och sträcka dig efter Wella istället för Coops egna. Någonstans i ditt undermedvetna kommer det kanske kännas som ett bättre alternativ att äta på McDonalds än på Gullans kiosk.
Men hörrni, tror ni inte att livet blir lite bättre om man, som bilden, har en kostym från SiR, Svensk kvalitetskonfektion från Ljungströms konfektionsfabrik i Vingåker? Man kanske får en snygg bil på köpet, antagligen ganska mycket respekt av andra och man kanske kan höja sin självkänsla en aning? Reklam har nog alltid, och kommer nog alltid gå ut på att locka människor med drömvärldar och lycka.
För vem vill inte vara lycklig liksom.
Klara Lindvall
Reklam, reklam, reklam och åter reklam
Hur annars skulle vi kunna veta att det var extrapris på bönor på ICA eller att ditt favoritband spelar på den festivalen du ska gå på?
Reklam är någonting bra tycker jag, för det ger en möjlighet att kunna vara uppdaterad. Jag skulle i allfall missa rätt mycket om teknikkedjorna inte hade reklamkataloger, hur skulle jag då få tag på nya spel? Jag läste faktiskt senast idag deras reklam och de har verkligen riktigt bra produkter, jag vart sugen på att köpa en billig platt-tv och det kändes mycket bättre att sitta och läsa tidningen hemma i värmen, istället för att gå och pulsat i snöstormen till någon teknikkedja och kanske inte ens hittat något där!
En annan grej som jag kan tänka mig är att folk blir irriterade över är att behöva springa och hämta reklamen, det kanske så det är, men man kanske skulle ha en sådan mekanisk grej som i filmen "Älskling jag förstorade babyn", eller varför inte skaffa en hund? Fast det kanske inte är så bra att ha utspringande i trappen varje vecka, hmm. Vilket fall som helst så är egentligen "ingen reklam tack"-skylten rätt överskattad.
Reklamen kan bli utdelad lite olika, via postbil, cykel eller av dig själv. Jag hjälpte faktiskt en polare för några år sedan och det var bara ett rent... ja, ni förstår vad. Att bara sortera allting till en enda bunt med olika reklamer. Det gjorde ingenting, vi fick sällskap av varandra och jag vet att han tjänade en hacka på det också, givetvis så fick jag en liten andel också för att jag var så snäll.
Matilda Thorén
Tro inte på storken
På denna lilla pappersbit från någonstans på sjuttiotalet står det helt simpelt och rent "Tro inte på storken". Kan denna reklam fått någon att tänka till någon gång i tiden?
Nuförtiden är det nog få som inte är informerade på något sätt om vad RFSU grejar med, och det är tack vare, reklam. Jag har aldrig gillat reklam så värst. Jag tror inte att det finns så många som gör det heller. Det finns så mycket otroligt dålig reklam så att det är pinsamt, och tv-reklam är det värsta.
Den enda reklamen som tilltalar mig, eller som åtminstone får mig att reagera, är reklam som pikar en. Ironisk reklam. Eller bara helt dum reklam. Som "Tro inte på storken" till exempel, vem tror på storken liksom? Det är ju självklart, men man fattar ju vad det handlar om.
Reklam är bara något man får lära sig leva med, och rätt som det är så kanske man behöver reklama för nåt själv. Men om man nu ska göra det, snälla stå inte och skrik med en rengöringsburk i handen och upprepa samma sak 10 gånger, för då vill ingen lyssna.
Dominique Sternberg
Ta två betala för tre
Att vara sjuk suger ibland. Mestadels för att man måste vara helt isolerad hemma, liggandes i sin säng framför teven. Och som bekant är det aldrig nåt roligt som visas mitt på dan.
Antingen får man välja mellan någon smörig såpopera eller tv-shop. För det mesta blir det tv-shop. Det är faktiskt lite roande att kolla på någon b-kändis som försöker sälja en ny träningspryl eller ansiktskräm. Spejsade dammsugare & matlagningsredskap verkar rätt populära de med.
Innan jag började på medieprogrammet så studerade jag handel och administration, vilket inte riktigt var min grej. Där fick vi hursomhelst lära oss lite knep om hur man gör reklam allra bäst för att få kunden intresserad, så att de verkligen inte kan motstå vad man nu har att erbjuda. "Shit! Får man en kapsylöppnare på köpet? Vilket kap!". Ungefär så.
Reklam kan vara rätt taskigt ibland. Dels för att de förstör filmer på teven när man ligger hemma sjuk och för att de luras då och då. Produkten de säljer framställs som att vara värsta supergrejen och att den är helt fantastiskt billig dessutom.
Man känner att man bara måste ha det! Så man köper det, men märker snabbt att det inte är värsta supergrejen och plötsligt förstår man det fantastiskt låga priset. Tro mig, det händer. Jag ska aldrig mer beställa kläder från nätet.
Nej, nu ska jag inte vara så negativ. Reklam kan vara bra. Ibland.
Emma Vestberg
Bakad med lite kärlek kanske
Ibland så finns inte den inbakad i de flesta förhållanden. Folk som gått bakom ryggen på varandra, slåss, förolämpar, skiter fullständigt i en, orkar inte bry sig längre för att man bråkat varje dag. Tro mig, jag har varit där, och bara för det så är det inte mer synd om mig.
Jag tänker på att förr i tiden så var det inga affärer med andra, man älskade bara en person och så vidare! Sen finns det ju också folk i andra länder som har 12345678910 stycken fruar, skämt åsido men det är ju faktiskt så att de har kanske 3 fruar, som i Afrika t.ex.
Jag tänker på otrohet ibland, hur man kan skada en människa så mycket? Genom att förstöra en tillit som man gett till en person som man verkligen litar på, som man vill kunna dela i stort sett allting med.
Sen kan man också ljuga för sig själv att man var kär i en person som egentligen inte var den personen som man var tillsammans med. Vänskapskärlek, då du kan prata om allting med en nära vän som du inte kan berätta för din partner för du vet att det bara väntas skrik eller bråk, men vad vet jag om kärlek.
För mig är kärlek någonting vackert och jag tycker att alla borde få vara med om det, på det bästa sättet såklart, att ingen ska vara ledsen med den man är tillsammans med och att man ska kunna dela allt det fina med varandra, kunna respektera varandra vare sig man har tjej eller killkompisar eller inte vara den personen som gillar att ”hänga ute mycket”, utan att bara vara.
Matilda Thorén
Ett kvitto på kärlek
För er som inte vet så är jag allergisk mot hästar. Jag tror jag har nämnt det någon gång förut, men är inte säker. Mitt minne är effektivt men kort, lustig kombination förövrigt. Men nog om mig.
Jag tänkte berätta lite om världens mest oförståeliga och svårhanterade grej, kärlek. Om det nu kan klassas som en grej. Skulle inte tro det. Kärlek kan det finnas mellan många olika saker. Det kan finnas mellan två människor, mellan en sak och en människa, mellan djur och människa. Just, där satt den. Kärlek mellan djur och människa är svaret till er som suttit och tänkt; Varför i hela friden är det en bild på en avhuggen hästfot?
Jo, för foten på bilden tillhörde en gång i tiden hästen Docka. Denna häst ägdes av Carl Johan Eriksson. På 1920-talet var det mycket vanligt att slaktare piggade upp hästar med arsenik och sålde dem vidare. Arsenik fick hästarna att piggna till tillfälligt, trots att hästen blivit gammal och trött. Detta var bra för ägaren men innebar ett väldigt lidande för hästen.
Carl Johan Eriksson var mig en sann djurvän. För när Docka blivit gammal och skulle skickas iväg för att slaktas så krävde Carl Johan att få foten returnerad. Som ett slags kvitto på att Docka verkligen hade slaktats och inget annat. Han ville inte att lilla Docka skulle få arsenik och behöva lida. Han tyckte att hon skulle få ett bra avslut på sitt liv. Carl Johan kände utan tvekan stor kärlek till sin häst.
Kärlek och hat bor grannar och jag tror de känner varandra
Viktor Einarsson
Youthhood på Facebook
/Red
Kärlek och djurparfym
Kärlek, kärlek och åter kärlek. Förra veckan var det ju kärlekens "nationaldag", nämligen Alla hjärtans dag. Dagen då det är meningen att man ska ägna sig åt sina älskade och verkligen visa sin kärlek. Men även dagen då de ensamma förmodligen känner sig ännu mer ensamma.
Tyvärr hade jag inte möjlighet att tillbringa förra lördagen med personen jag älskar, utan tillbringade dagen i bilen på väg upp till Sälen. Men vad jag egentligen vill komma åt är att kärlek inte behöver vara mellan två olika människor. Jag tror att nästan alla människor någon gång har känt kärlek till ett husdjur, eller i alla fall ett djur.
Så säg att du har en hund som du verkligen gillar, men att den inte är riktigt rumsren. Lösningen finns för endast 60 kronor. En spray som innehåller luktämnen som "gör din hund lydig och rumsren". På instruktionerna står att du ska spraya på 20 cm avstånd på de saker som du inte vill att din hund ska "markera sitt revir" på.
Vad innehåller en sån här spray egentligen? Och borde den inte lukta illa om den gör att din hund håller sig borta? Liknande finns även för katter men med motsatt effekt, alltså spraya där du vill att din katt ska leka och sova. "Innehåller för katten väldoftande växtparfym".
Men vänta nu, övergång från kärlek till djurparfym!? Jag resonerade att om man inte älskar sitt djur tillräckligt mycket för att lära hunden kissa på rätt ställe, utan behöver en speciell sorts spray för det, är det då riktig kärlek?
Kärlek är för mig att kunna acceptera den du älskar för hur den är. Kan man inte det kan inte kärleken gå ihop. Du kan inte vara tillsammans med någon som du vill förändra för att passa in som ditt drömideal. Eller visst kan man, men hur äkta känns det då?
Max Af Klercker
Nej, men titta en spegel!
Det fantastiska med att bli förälskad i sig själv (narcissism som det också kallas) är att man aldrig mer behöver oroa sig för ett litet sms som kan misstolkas, vad han egentligen menade när han sa att han älskade dig, varför han inte svarar direkt på ditt facebook-mail och om röda strumpor verkligen är tillräckligt sexigt. Den ideala dejten kommer från och med nu endast inkludera en spegel. Magi!
Visst kan de vara ganska så svårt att hångla upp sin egen spegelbild, men trägen vinner och efter ett tag så kanske du inser att en blank yta är det bästa att dela saliv med. Att få barn är nog ganska kört, men adoptera en liten gullig flicka från Kina går ju alltid.
Snubben på bilden här är en ganska egenkär människa. På sin 50-årsdag skickade han ett foto till sig själv till sin fru. Trots sin narcissism så hade han i alla fall en fru, och det är ju en fin grej. Han kanske älskar sig själv och foton på honom, men i andra hand så älskar han sin fru!
Egenkärlek - när ingen annan riktigt räcker till.
Klara Lindvall
Kärlek till rusdrycker
För ungefär ett år sedan var jag ute och hade det skoj på någon högtid. Precis som alla andra drack jag kopiösa mängder alkohol. Jag minns vissa stunder av kvällen. Dels har jag ett minne av att jag drack 90% läkarsprit. Den var utspädd med något annat förtärbart material.
Personen som kom hur man definierar känslan kärlek borde få nobelpriset. För när jag säger ordet kärlek vet alla den varma och underbara glada känslan vi känner. Visst samtycker jag om det, jag är själv med om det just nu. Det där absolut alla underbaraste som finns. Jag tänker inte släppa det heller!
Kärleken ter sig på många olika sätt. Vissa har den till personer, vissa har den till saker, vissa har den till abstrakta och konkreta saker. Men det jag tänkte på är kärleken till alkohol och kärleken du får av att dricka alkohol.
Jag blir äcklad när jag ser folk glida omkring på fester stupfulla och går från kille/tjej efter kille/tjej och kysser, pussar, hänger, klänger. Det är absolut inte min sak att bry mig om vad andra gör egentligen. Därför är det jag skriver just nu rätt patetiskt.
Många personer binder kärleken till 75an rätt tidigt. Många av mina vänner eller bekanta dricker en del. Därmed ser jag också att många, befarar jag, kommer hamna i någon helgalkoholism eller fastna helt i skiten. Vi dränker våra sorger i flaskan och kväver vår kärlek till andra i den. Det är ett substitut för att våga säga vad man känner.
Jag tror många känner igen sig i det jag skriver, samtidigt som jag tror många blir skitarga och tycker jag är den största idioten. Jag klandrar inte någon av er, precis som ni inte borde klandra mig. Jag tänker inte trycka ner någon för att vi har meningsskiljaktigheter. Det är sunt att tycka olika.
1922 hade vi en omröstning om alkoholförbud. Förslaget gick inte igenom. Jag undrar många gånger hur samhället skulle se ut statistiskt sett med brottslighet om inte alkohol var tillåtet. Min morfar berättade en gång för mig att de hade "motbok" förr i tiden. Det innebar att bara männen fick gå och hämta brännvinet och bara en viss mängd i månaden.
Victor Soldeus
Båten..
"..fanns som stabil bakgrund till min personlighet. Och som en glädjekälla; svensk sommar med båtfärder i skärgården, ett banalt uttryck för en del men centralt i livet för många andra. Båtens storlek, motorns hästkraftstyrka med mera var faktiskt oväsentligt. Båten hade blivit ett omistligt föremål, ett begrepp som styrde mitt beteende..."
Texten är skrivet av ägaren till båten på bilden som tillverkades i Nyköping på 1950-talet.
Vad har nu detta med kärlek att göra tänker man kanske nu. Men se här, finns det något finare än en kärleksförklaring till en båt? För mig är det inget konstigt. Så många båtar som min familj har ägt genom åren. Och när vi väl säljer en båt så tar det inte lång tid innan vi skaffar en ny, för vad är en sommardag utan en liten båtfärd? Att sitta och blicka ut över havet, känna vinden i ansiktet och bli härligt sjösjuk är nog ändå något som kan förgylla en sådan dag.
Love boat. Kärlek + båt = kryssning. Tänk par som faktiskt har träffats på en lyxkryssning, eller kanske åkt på kryssning bara för att hitta kärleken? Har vi inte sett många sådana tv-program? Det kanske är så att båten är det rätta knepet till ett förhållande? Man skulle tillexempel kunna åka ut med sin lilla segelbåt och sätta sig på fören med sin partner och titta på solnedgången. Eller så kan man ta och mingla runt på en kryssare och speeddejta?
Det kanske är båten som är hemligheten helt enkelt.
Dominique Sternberg
Love Me Do
Kärlek känns som något riktigt stort och abstrakt, det är lite knepigt att greppa vad det riktigt är. Det finns så många olika slags kärlekar, eller vad man ska kalla det. Sitt livs kärlek kan ju vara en bil, kanske en väldigt speciell soffa eller något annat materiellt ting. Eller varför inte viga sitt liv åt att spela trumpet?
Kärlek har skildrats i litteraturen i hundratals år. Det har skrivits om olycklig kärlek, förbjuden kärlek, underbar kärlek och alla andra kärlekar som kan tänkas. Ett klassiskt exempel är Romeo & Julia, där har vi kärlek på hög nivå! Det slutar väldigt olyckligt dock.
Även idag är kärlek nog ett av de vanligaste ämnena i tv-program, musik och böcker. Varje morgon när min klockradio väcker mig så är det alltid någon ny småsliskig kärleksballad som spelas. Då och då dyker det också upp en liten kärlekskomedi på bio med Hugh Grant i huvudrollen. Antagligen är det så för att kärlek berör alla på nåt sätt. Oavsett om det handlar om kärlek till semlor eller helt enkelt till sin pojk-/flickvän.
Hursomhelst, kärlek är för det mesta något helt fantastiskt! Men lyssna på den flygande snoppen nedanför, och skydda er!
Emma Vestberg
Det är mina skattepengar, det är dina och dina och dina och dina!
Jag har varit otroligt insnöad på politik de två senaste veckorna, mer än vanligt. Överlag är jag väldigt intresserad av filosofi, ideologier och politik, de hör ganska mycket ihop för den delen.
Tankarna far hit och dit hela tiden om vad som borde och vad som är i samhället. Vad vi bör förändra och varför. Anledningen är för att det känns jävligt pissigt att ingen jävel bryr sig. Alla bara glider runt och tar allting förgivet.
De tror att de kan komma och gå i skolan precis som dem vill. Det är vi som betalar för din skolgång idiot! Att dem inte fattar att varenda persons jobb och åsikt i detta land är värt att yttras. Titta bara på när det blir val, det är runt hälften av Sveriges befolkning som röstar, det är sjukt kasst. Vi väljer ett styre som värnar om de rika och då är det bara hälften som har svarat på frågan "Vem ska leda vårt kapitalistiska borgarsamhälle?" Jag blir less...
Texten har mycket att göra med det som är faktiskt på bilden. Han har slitit i gaser och damm på stålverket. Jag har försökt att bilda mig en uppfattning om hur det var att leva på den tiden. Du slet dag in och dag ut för att chefen skulle ha sin profit och du mat och husrum till din familj. Anamma ryggsmärtor, krämpor i armar och ben, inte kunna andas, ventilation var för lantisar, här i fabriken sliter vi tills dör!
Reser vi tillbaka till den tiden hade vi människor som verkligen ställde upp för varandra för de visste, de visste. De arbetade gemensamt för att få rättigheter och inte slita i smuts, damm och snart döda kamrater. Tänk därför på att det är allas pengar du tar av. Det är mina skattepengar, det är dina och dina och dina och dina!
Victor Soldeus
Hitta rätt resesätt
Många tycker om att resa. Speciellt under den här årstiden, då det är kallt, mörkt och allmänt grått. Hur man reser är också en del av resan. Nu för tiden har vi oändliga möjligheter.
Du kan sätta dig på ett flyg, somna till, och sedan befinna dig i ett helt främmande land. Och om du har riktigt mycket pengar, finns chansen att du kan flyga på en liten rymdresa.
Om jag fick välja bland alla olika resesätt så skulle jag välja bilen. Jag skulle välja att göra en så kallad "Road Trip", vilket betyder att du och dina närmsta vänner packar en bil med allt viktigt och mindre viktigt, sedan är det bara plattan i botten. Vart ni hamnar återstår att se.
Tjusningen med denna typ av resesätt är att du och dina vänner kan besöka flera olika länder, utan att behöva passa en massa jobbiga flygtider. Ni kan även ändra era planer när som helst under resan. Allt blir oförutsägbart.
Bilden ovan är ett praktexemplar. En fin bil redo för vägen, och en glad snubbe redo för allt. Bilden hittade jag i tidningen Hem och fritid från 1973 och den ger mig en resande känsla.
För dig som gillar när allt bli underbart oförutsägbart.
Viktor Einarsson
2100 meter över marken i en metallinsekt
Resor, resor, resor... När jag hör veckans tema har jag verkligen ingen aning om vad jag ska skriva om. Men jag gick fram till ett bord med två kartonger fulla med rese- och fritidstidningar från 60-talet, och började bläddra igenom dem, en efter en.
Efter ett tag började jag känna att "nej, men nu måste jag ju ta och hitta någonting", och det blir ju inte bättre av att man hör de andra mumla lite "ja, men den här tar jag".
Efter ett tag när jag står och bläddrar i en tidning som heter STF (Svenska Turistföreningens Tidning) från 1957 hittar jag en skitcool bild på Kebnekaise snett ovanifrån. Bilden tillhör en artikel som är skriven av Walo von Greyerz, och handlar om en expedition där Walo, en kompis och helikopterföraren Bertil flyger över den svenska fjällvärden och över Kebnekaise.
De lyckas landa på toppen och besöka Sveriges högst belägna toppstuga. På tillbakavägen, när de är 1500 meter över Fjällstationen vid bergets fot, stänger Bertil av motorerna och de gör ett fritt fall innan han startar motorerna igen och de landar lugnt och försiktigt.
När jag läste artikeln insåg jag att helikopterflygning är någonting jag verkligen måste skriva in på min "att-göra-innan-jag-dör-lista". Mer med på den listan finns bland annat fallskärmshoppning och att hoppa Bungee Jump.
Tänk dig känslan att sitta i något som ser ut som en förstorad metallinsekt och se Sveriges högsta berg på 2100 meter resa sig framför dig. Eller under dig.
Tänk dig fritt fall på Gröna Lund gånger 10!
Tänk dig om helikopterns rotorblad skulle frysa under fallet...
The Bucket List - när du har slut på idéer till listan
Max af Klercker
Fly with me, let's fly away
Svenska turistföreningens tidningsomslag, juni 1958. Då var det Sverige som gällde om man skulle resa!
Jul i Thailand, sportlov i Val d'Isere, vår i Paris och varför inte fixa ny höstgarderob i New York? Med dagens flygpriser och lättillgängliga resor är det hur enkelt som helst att klubba i London, istället för Stockholm liksom. Det känns som att hela västvärlden är fruktansvärt bortskämd med resor, det är snarare konstigt att inte åka utomlands än att göra det.
En sommar på landet har nog aldrig känts mindre lockande som när alternativen står mellan solbränna i Grekland och halvljummen midsommar någonstans i Dalarna. Men jag tror faktiskt att man måste lära sig att uppskatta de där underbara dagarna i en hängmatta med saft och Kalle Anka.
Vi har såna enorma privilegier som kan resa, det var ju näst intill omöjligt att ta sig längre än till Katrineholm för cirka 150 år sen. Men glöm inte det som finns i närheten.
Ta vara på Katrineholm!
Klara Lindvall
Disneydags
Så ser mitt framtida schema ut efter studenten. Förhoppningsvis. Om jag har pengar. Usch.
Sedan barnsben har jag vart fascinerad av USA. När cowboys och indianer krigade på tv & när jag fick reda att Walt Disney var därifrån. Stället kan ju inte vara något annat än magiskt! Visst, min syn på det hela har förändrats med åren och magin har börjat avta en del. Men det känns ändå som att man någon gång vill uppleva Grand Canyon, Mount Rushmore, Niagarafallen och alla balla städer i detta stora land. Disneyland är också ett måste.
Jag antar att det är dags att börja spara ihop en hög med pengar, så kanske jag har råd att resa dit och uppleva magin inom de närmsta tjugo åren i alla fall!
Emma Vestberg
Det står en man på perrongen
Det är för sent att stanna kvar i väntan på hans älskade skall komma tillbaka, väntan på att han åter igen ska få möta hennes ljuva läppar i en efterlängtad kyss. Hur hamnade han här? Han var ju så säker på att det skulle vara för evigt.
Dom var 19 år och solen strålade igenom björkarna längs med vägen där de gick hand i hand, hans i hennes, hon var bara hans. Dom skrattade och hörde hur fåglarna kvittrade i träden och han kommer ihåg att hon hade det vackraste leendet han sett, hon var den vackraste av dem alla, den enda.
Det var sommar, deras sommar och solnedgången vid sjön blev deras plats, bara deras och han kände hennes mjuka hud emot sina fingertoppar, hennes ögon glittrade likt vattnet där de satt. Dom kunde vandra i timmar, eller bara ligga i varandras famnar i gräset på ängen.
Dom blev 20 år och hans dröm om att få leva med henne resten av livet gick i kras, för där nu i hans ställe stod där en annan, inte han utan en annan i hennes famn. Hon såg på honom med avsky, vad var det som hände, vad var det som gick fel?
Slagen blev hans dom, hennes mjuka hud blev nu varm och färgad av hennes eget blod, hon sprang iväg men den andra mannen som tog hennes hand. Nu står han där vid perrongen i väntan, snart kommer tåget. Detta blev slutet för deras resa.
Resor kan definieras på många olika sätt och jag valde att göra en resa igenom någonting som hänt mig och en mycket kär vän till mig. Ni får själva bedöma hur en resa ska se ut, men det är ett väldigt brett ämne så jag tog en liten del.
Matilda Thorén
Det kanske inte är någon vampyrism precis.
Här har vi människan som fick ett G- i geografi, och de enda länder jag har besökt är England, Danmark, Norge och Polen. Jag är inte precis det barnet som åker med sin familj och steker i ett varmt exotiskt land varje vinter. Men, det är klart att jag är intresserad av omvärlden, men jag har verkligen ingen koll på den.
Radion står på hemma hos mig varje dag, och jag hör Ekot en gång i timmen och det berättas för mig, och så många andra, vad som händer här i Sverige och i andra länder. Naturkatastrofer, mord, politik, krig, firanden och så vidare. Men även fast jag hör detta varje dag, även fast jag uppdateras ständigt, så har jag själv inget att säga om det som radiorösten säger. Är jag helt enkelt så feg så att jag inte vågar tala om något som kanske händer i ett land som jag inte ens vet vart det ligger? Antagligen.
I turisttidningen "Utflykt" från 1962 hittade jag ett uppslag med en stor rubrik som löd: "Vi liftade Afrika runt". Det var en student och hennes fotografpojkvän som fick för sig att ta en tripp genom Afrika. De steg på som däckpassagerare på ett grekiskt fartyg och steg av i Alexandria och åkte längs Nilen tills de nådde sitt mål. Även fast detta var snart 50 år sedan så kändes det ändå aktuellt, låter det inte riktigt spännande, och dessutom nyttigt, att ta sig en tripp till Afrika bara sådär? Något man själv skulle vilja göra.
Bland alla bilder från resan (tagna av Lars Erik Wennberg) så lade jag märke till en bild på en liten massajflicka. Och av texten fick jag lära mig att massajerna, som jag faktiskt har hört talas om tidigare, är kända för att de inte slaktar sina djur för att livnära sig själva, utan de åderlåter dem och dricker sedan blodet istället. Detta hör till massajernas kulturella historia, att inte äta vilt. Brutalt, men ändå, de måste ju bry sig om djuren så pass att de inte vill slakta dem. Jag berättade det här för en vän till mig. Han fnös och sa att det var sjukt taskigt. Men jag sa det att om de nu åderlåter djuren så lär de ju ge dem tillräckligt med föda för att de ska må bra efteråt. Precis som när vi går och lämnar blod, läkarna säger till oss att dricka och äta ordentligt innan och efter för att vi ska må bra. Det kanske inte är någon vampyrism precis.
Ska vi dra till Afrika på utflykt kanske?
Dominique Sternberg
En del av vinsten.
"Den som himlens väg ej klandrat
men i stillhet strött sitt kall
fruktat gud och vredligt vandrat
Han till himlen komma skall
efter mödor kval och strid
väntar oss en salig frid
hos vår gud till evig tid"
Bilden ovan är en begravningsdikt från 1884.
Den begravningsdikten ovan är enligt en typisk dikt ifrån den tiden. Den är otroligt speglad av den svenska kyrkan som nästan var som en stat. Sådana dikter tilltalar inte mig direkt. Det betyder ingenting mer än att man önskar att personen levt ett gott liv. Har den gjort det kommer personen frossa i överflöd. Blah säger jag.
Det finns tusentals dikter men dikter som tilltalar just mig är antingen dikter som är sjukt djupa där personen verkligen vill uttrycka något. Inget skit du hör på radion vill säga. Eller så finns de texter som är sjukt provocerande som visar hur kapitalet har format våra liv. Jag tänkte därför avsluta med ett av Sveriges egentligen mest radikala band, Knutna nävar. Här är ett par utdrag ur "Greppet hårdnar."
"I välfärd eller depression är det alltid vi som trycks ner.
Trots allt snack och allt prat om vår arbetarstat blir de arbetslösa allt fler.
Så lyssna noga nu min vän på det som jag har sagt.
Världens 30-tals kris kommer nu i repris
Det är följden av borgarnas makt.
Om ni unga ser er plikt och reser er och slåss.
Fast man är gammal och grå ska jag kämpa ändå för framtiden tillhör oss."
Victor Soldeus
Poesins vilda värld
Ett människoliv är bara skrot och skal,
när räknat ut i tusental.
Då finns ej individ och mänska till,
då är man endast en soldat,
i tjänst hos robotguden Stat.
Får lära sig att gå i takt och drill;
och sedan - såsom stympad eller lik - bli kallad Statistik.
Ett människoöde! Ansvarsfullt men mitt,
med rätt och plikt att växa fritt
och värna eget land och egen härd,
men aldrig slåss för makt och guld
och öva våld för våldets skull.
Den ena människan är den andra värd.
Ty gränsen går ej mellan ras och blod,
men mellan ond och god.
Så här skrev Gwendolen Fleetwood i tidningen Trotsallt (1941) och det råder inga tvivel om att denna dam var en riktig poesinörd. När jag letade i Sörmlands museums arkiv så fann jag flera tjocka häften med dikter som hon gjort. Just denna dikt är som sagt skriven år 1941, under förintelsen. Det framgår tydligt i dikten att hon hade en negativ syn på det som skedde.
Poesi är för många väldigt svårt, om inte helt ointressant. Men jag ska utmana mig själv och handlöst slänga mig in i poesins vilda värld. Varsågoda och ta del av mitt verk:
Endast för en stund
Låt mig vara poetisk, endast för en stund.
Låt mina ljuva ord ödmjukt forma din mun.
Förlåt alla du känner,
alla du kommer känna
och alla du någonsin känt.
För om du är på botten
så kommer turen till dig så fort den vänt.
Ånger är en känsla, ingen regel.
Tyck som du vill och använd andras reaktioner
som en varningsspegel.
Kom ihåg att vi skriver för att veta att vi finns,
missnöje och glädje existerar bara om vi minns.
Det här är min livsfilosofi,
tänk nu på allt jag sagt, med en gnutta ironi.
Viktor Einarsson
En livsstil och ett uttryckssätt
Ur "Befriaren Döden"
Vårt lif på jorden är så kort,
likt blomman snart vi vissna bort.
Vårt öga sluts av dödens hand,
vår själ förs till ett bättre land.
O, rädes du för denna död,
som dock befriar dig från sorg & nöd.
Och fören dig från tåredalen,
upp till Gud i höjdesalen.
O, denna död är ljuf & blid,
som slutar denna prövotid.
Och öppnar dörren till den härlighet,
som du, o Gud, beredt af evighet.
Detta är tre av sex stycken verser ur en dikt som är skriven av Gwendolen Fleetwood som levde mellan 1888 och 1977. Dikten är skriven 7 och 8 juli 1905 och fanns i en bok som innehöll flera av hennes opublicerade verk. Poesi är ju ett uttryckssätt som människan använt av sig sen en väldigt lång tid tillbaka, både skriftligt och via sång.
För egentligen är ju sångtexter också en sorts poesi, eller det är ju självklart beroende på vilken låttext man väljer. Jag tänker på en underbar tonsättare och låtskrivare vid namn Lars Winnerbäck som ofta ger sina låttexter ett poetiskt inslag. Här under är ett citat ur andra versen ur låten "Dom tomma stegen". Som av en händelse också handlar om död.
Jag såg en man ligga och dö på en bänk en natt,
det var inte mycket att göra.
Hans vän sa: Jesus tar hand om dig nu,
men han kunde varken se eller höra.
Månen blänkte i fjärden,
nordens renaste vatten.
Man la en filt över kroppen,
sen gick vi sakta hemåt i natten.
Åter till poesin, ja... som av alla sorters konst finns det ju både bra och dåliga former. Men vad folk ändå säger om poesi kommer jag alltid att tycka att det är ett väldigt fint sätt att uttrycka sig på, även om just jag har väldigt svårt att själv skriva poesi. Och som avslutning på detta blogginlägg så hade jag tänkt skriva det sista stycket i Gwendolens dikt om döden.
När så ditt timglas rinner ut,
och nådetiden lider mot sitt slut.
Så frukta icke, utan gläds & vet,
att du går in uti Guds salighet.
Jag är ingen person som brukar läsa poesi och tror egentligen inte på Gud på något sätt. Men ändå tycker jag att den här dikten är väldigt fin.
Max af Klercker
Bu!
Spöken.
Vem är det i natten som dunkar,
vem är det som i gångarna går?
Det är blott ditt eget hjärta,
som bultar och dunkar och slår.
Denna lilla dikt är skriven av Hugo Tigerschiöld och hittad i boken "Dikter 1900-1925".
Ja, poesi. Kärlek, böljande hav, blomstrande ängar och allt sånt fint är vad jag alltid har förknippat med poesi. Så jag blev lite förvånad över att hitta en dikt om spöken, eller jag tror den handlar om spöken? Alla dessa metaforer och underförstådda meningar är förvirrande.
Det är nog lite det som är grejen med poesi. Det kan tolkas på många olika sätt, det beror alldeles på vad personen som läser dikten har för tankar och synsätt om saker och ting.
Så vad handlar denna dikt om? Kan det kanske vara rädsla? Ensamhet? Eller helt enkelt bara om spöken? Det är upp till dig!
Emma Vestberg
Vad är poesi?
Kan inte någon berätta det för mig för jag har verkligen ingen aning om vad det är. Eller så kan det ju vara för att jag har gett blanka fan i att bry mig om vad det är. Jag tror säkert att det är jättevackert så som folk säger om det.
En fin låt som poesi, en text som betyder något för folk, som berör en. Här sitter jag nu och gnuggar mina hjärnceller som inte finns för att tänka ut vad poesi är, det går verkligen inte. Jag är ju lite nyfiken på det, en kille som skrivit en bok som heter "Samlade dikter" heter K. A Nicander, han var en känd diktsamlare i Sörmland som skrev entusiastiska texter.
Det finns inte så mycket att säga mer än att det här inte är mitt bästa ämne, hela helgen har jag grubblat över vad det kan vara för någonting, poesi hit och poesi dit, jag har aldrig varit riktigt bra på att skriva dikter heller, jag minns nog allt i 3an när man skulle hitta på en dikt som skulle rimma och jag kommer ihåg att pannkaka och katt inte rimmade så bra.
Rosor är röda, violer är blå
Smultron är söta, du är lika så.
Matilda Thorén
Ljuset är utbrunnet, spelet är slut!
Trötthet.
Nu är det slut!
Ljuset har slocknat,
spelet är slut.
Nu må du vända åter
till kyla och natt.
Ingen behöver dig mer,
sen slocknad sin tanke och natt.
Livet vill kraft.
Kraft är dess källa.
Ur kraften blott framgång,
hoppfullhet välla.
I trötthet bor döden.
Förintelsens tecken
står skrivet på pannan.
Den fläcken, den fläcken,
den plånas ej ut.
Den finns där beständigt,
sitt fäste den har
uti själen, -invändigt.
Slut ögat och dröm,
om allting som farit,
Stäng själen och glöm,
glöm allting som varit.
Nu är det svunnet,
nu är det slut.
Ljuset är utbrunnet.....
Spelet är ut!
En dikt av en sjukt diktglad brud som hette Gwendolen Fleetwood, 1888-1977.
Faktiskt, så har dikter alltid rört mig på ett speciellt sätt. Kanske inte de simplaste kärleksdikterna, men på något sätt så går ett budskap i form av en dikt snabbare in i hjärtat på mig än vad en helt vanlig text gör. Och nu tänker faktiskt ni läsare nått i typ med "haha, vilken blödig brud", men tänk efter: vad lyssnar du på för musik tillexempel? De flesta låttexter är en typ av en dikt. Lite budskap och lite rim osv.
Varför jag drog mig till den här dikten säger nästan sig självt. Trött är något som jag alltid är, speciellt under hösten och vintern. Det vill säga den mörkaste delen av året. Och sista stycket i den här dikten känns så rätt! För jag är en tjej som alltid tänker alldeles för mycket och som jämt är oroad över saker. Och är det något som jag alltid har blivit tillsagd så är det att slappna av och låta det förflutna vara, carpe diem liksom.
Dominique Sternberg
In my book of dreams
Ett paradis splittrat mitt i striden
Att du då levat, det var livet värt
Och segertonen, den är hjärtfriden"
- Amelie Waldau
Stockholm den 13 april 1894
Den här dikten kommer från en vänbok som tillhörde Victor Frendin, fanjunkare i Sörmland på sent 1800-tal. Vänbok är faktiskt ungefär vad det låter som, en bok där dina vänner får sätta in foton, skriva dikter eller teckna. I just den här boken så fanns det massor av olika små vackra teckningar och fina dikter, och jag började genast fundera på vem som hade ägt den här boken. Det var så mycket känslor och kärlek på bladen, en liten inblick i ett liv på 1800-talet.
Sen vandrade mina tankar vidare till nutiden litegrann. Det vore ju väldigt underbart om man fortfarande hade sådana saker. Tänk er en deppig måndag, när det regnar, allting känns dåligt och inte ens pepparmintsteet smakar bra. Vore det inte väldigt fantastiskt att då ha en vacker bok att titta i, veta att man alltid kommer vara ihågkommen och minnas folk man älskar och älskat. En bok av minnen helt enkelt.
Poesi berör så väldigt mycket, både positivt och negativt. Eller, för mig är det i alla fall någonting speciellt med att se kursiva bokstäver på papper, eller varför inte en bild som förmedlar något liknande. Det är så olika från människa till människa, poesi är allt från konst till musik och fotografier. Men poesi är betydelsefullt, lite djupare och lite mer.
Poesi - när disco inte riktigt räcker till.
Klara Lindvall
Som flicka.
Krig, krig, och åter krig. Jag tänker mig krig på många sätt. Det är många krig som utkämpas, i växtriket, bland bakterier men framför allt bland oss människor.
Det finska vinterkriget och första världskriget är två av de krig som har många saker gemensamt. Jag tänker just på hur de drev ut människorna ur sina stugor i socknarna. Hur de tvingade dem att ställa upp för sitt land. Vissa socknar brändes helt ner till marken för att motståndarna inte skulle ha någon chans att överleva, t ex i kalla Sovjetunionen.
Det är svårt att tänka sig hur hemskt det måste ha varit att bli väckt mitt i natten, blivit skriken på och utslängd ut ur sitt hus. Avslutningsvis fick du stå och se på en kort stund hur ditt hus brann ned. Du hade ingenstans att ta vägen heller mitt i natten.
Det här är vad som hände min pappas flickväns mamma. Hon blev utdriven som en ond ande ur sitt hus mitt i natten. När hon sedan blev gammal och dement trodde hon att ryssarna anföll igen. Trots att hon var förlamad i benen kastade hon sig ned på backen och försökte skydda sig själv. Allt vi gör sätter spår.
Victor Soldeus